www.Lampor-LED.se
Lampor, Led lampor, belysning, led belysning, Lampa
Led-Lampor, Led-Lampa, Led-Belysning

Kort om Lysdioder Lampor

Kort om LED


Intresset för LED växer snabbare än territorium sina ansökningar i ljus teknik. Producenter och konsumenter, köpare och säljare - Alla tycktes frysas i början av rädsla att falla bakom de andra. Och bara designers är redan hårt på en unik position lysdioder. Länge sedan den tid då lysdioderna var intresserade av en enda forskare. Nu LED frågan på allas läppar. De säger att framtiden för dem.

LED avger inte bara unik i sitt egenskaper, ljuset, men också en avundsvärd optimism om sin plats på marknaden för belysning. Särskilt aktiv expansion av LED ligger i området inredning och ljusdesign.

Innan jag talar om användningen av lysdioder, deras fördelar och nackdelar, svara på några frågor om vilken typ av lysdioder:

Vad är LED?

LED - en halvledar anordning som omvandlar elektricitet direkt till ljus utsläpp. Förresten, på engelska kallade LED-lysdiod eller LED.

Från vad är LED?

Av en halvledare kristallen på ett substrat, varvid kroppen av terminalerna och det optiska systemet. Modern LED har lite likheter med det första skrovet lysdioder som användes för visning. Utformningen av moderna kraftig LED visas schematiskt i fig.

Vad bra är LED?

I LED, i motsats till glödlampor eller lysrör, är elektrisk ström omvandlas direkt till värmestrålning, och teoretiskt kan göras med nästan inga förluster. Faktum är att LED (med rätt kylfläns) inte särskilt varmt, vilket gör det nödvändigt för vissa tillämpningar. Vidare emitterar LED i en smal del av spektrumet, är färgen ren, som är särskilt uppskattade av konstruktörer och UV-och IR-strålning, som regel, är frånvarande. LED är mekaniskt robusta och extremt tillförlitlig, kan dess livslängd vara upp till 100.000 timmar, vilket är nästan 100 gånger större än den hos glödlampor och 10 gånger större än den hos fluorescerande lampor. Slutligen LED - en låg spänning elektrisk apparat, och därför säker.

Hur får man vitt ljus med lysdioder?


Det finns tre sätt att få vitt ljus från lysdioder. Den första - blandning teknik RGB. Vid en densitet matris placeras röd, blå och gröna LED, som lätt blandas med ett optiskt system, såsom linser. Resultatet är en vitt ljus. Den andra metoden består i det faktum att på ytan av lysdioder avger i det ultravioletta området (det finns) på tre fosforer som avger respektive blått, grönt och rött ljus. Detta liknar hur ljuset av lysrör. Och slutligen i den tredje steg i gul-gröna eller grön plus rött fosfor tillförs till den blå LED, så att två eller tre av strålningen blandas och bildar en vit eller nästan vitt ljus.

Vilka är de elektriska och optiska egenskaper hos lysdioder?


LED - låg spänning enhet. Normal LED används för att visa konsumerar 2 till 4V DC spänning vid en ström av 50 mA. LED används för belysning, använder samma spänning men högre ström - från några hundra mA till 1A i förslaget. I det enskilda lysdioder lysdiodmodul kan anslutas i serie och den totala spänningen är högre (vanligen 12 eller 24).

När du ansluter LED att observera polariteten, annars kan enheten inte fungerar. Genombrottsspänningen specificeras av tillverkaren och vanligen mer än 5 V för en enda lysdiod. Ljusheten hos LED ljusflöde och kännetecknas av den axiella ljusintensitet, och mönster. Nuvarande lysdioder avger olika strukturer i den fasta vinkeln 4 till 140 grader. Färg, som vanligt, definieras kromaticitet koordinater och färg temperatur och våglängd.

Att jämföra effektiviteten hos lysdioder med varandra och med andra ljuskällor, är ljuseffekten används: mängden ljusflöde per watt elektrisk effekt. Det är också ett intressant inslag i marknadsföringen är priset av en lumen.

Varför behöver jag för att stabilisera strömmen genom LED?


I driftslägen är den nuvarande exponentiellt beroende av spänning och en liten förändring i spänning resulterar i stora förändringar i ström. Eftersom ljuset utsignal är direkt proportionell mot den ström, då ljusstyrkan hos lysdioderna är instabil. Därför bör den nuvarande måste stabiliseras. Dessutom, om strömmen överskrider den tillåtna gränsen, kan en överhettning av lampan leda till accelererad åldring.

Kan jag justera ljusstyrkan på LED?


Ljusstyrkan för lysdioderna mycket väl regleras, men inte genom att minska matningsspänningen - detta är bara något du inte kan göra - och så kallade metoden för pulsbreddsmodulering (PWM), som kräver en särskild styrenhet (faktiskt det kan kombineras med blocket tillgång och omvandlaren, samt styrenheten styr färgen RGB-matris). PWM metod är att LED serveras inte är permanent och puls-modulerade ström, måste frekvensen för signalen vara hundratals eller tusentals hertz, och bredden på pulserna och pauser mellan dem kan variera. Den genomsnittliga ljushet av LED drivs samtidigt går LED ut. En liten förändring i färg när temperaturen ljusreglering LED kan jämföras med en liknande förskjutning för glödlampor.

Vad bestämmer livslängden?


Det antas att lysdioderna är mycket hållbara. Men detta är inte fallet. Den större strömmen bringas att passera genom dioden under dess livslängd, ju högre temperatur, sker snabbare åldring. Därför står livet i en hög lysdioder kortare än låg effekt signal, och nu vid 20 - 50 000 timmar. Åldring uttrycks primärt i en minskning av ljusstyrkan. När ljusstyrkan reduceras med 30% eller halvfullt, bör LED ändras.

Inte illa för LED för det mänskliga ögat?


Emissionen spektrum av LED är nära monokromatisk, är vad dess grundläggande skillnad från det spektrum av solen eller glödlampor. Bra eller dåligt - Det är inte känt, på grund av seriös forskning på detta område har inte varit någonstans. Det finns inga uppgifter om de skadliga effekterna av lysdioder på det mänskliga ögat saknas. Förhoppningen är att snart påverkan av lysdioderna på visionen kommer att undersökas grundligt.

Var är nu lämpligt att tillämpa LED?


Lysdioder användas i praktiskt taget alla områden av belysning, med undantag för de lätta industriella områden, och det kan användas i nödbelysning. Lysdioderna är oumbärliga i konstruktionen på grund av deras lätta ren färg, liksom dynamiska belysningssystem. Fördelaktigt eftersom de tillämpar där frekvent underhåll är kostsamt, där hårt för att spara energi, och där höga krav på elsäkerhet.

Funktioner och tillämpningar

Uppfinningen av de första lysdioder - halvledardioder i epoxy skal som avger monokromatiskt ljus när den ansluts till electrocurrent - hänvisar till 1960-talet. Men innan 1980 låg ljusstyrka, ingen LED: s blå och vita färger, samt de höga kostnaderna för produktionen begränsas utbredd användning som ljuskällor. Därför lysdioder används främst i utomhus elektroniska skyltar är de utrustade med trafik styrsystem som används i fiberoptiska system för dataöverföring och medicinsk utrustning.

Framväxten av hög ljusstyrka, och blått (i mitten av 1990-talet), och vita lysdioder (i början av XXI århundradet) och den stadiga nedgång i marknadsvärdet har uppmärksammats av många producenter att dessa ljuskällor. LED används som indikatorer på löpande former av elektroniska apparater, belysning LCD-skärmar av olika enheter, inklusive - mobiltelefoner etc. Därefter tillämpningen av LED primärfärgerna (rött, blått och grönt) tillåts få så gott som alla färger färg skyltar och design av dessa skärmar med utgång i fyrfärg grafik och animation.
 
Lysdioder på grund av deras låga efterfrågan på el - det optimala valet för dekorativ belysning i områden där det finns problem med kraft.

LED-livet i mer än 6-8 gånger liv lysrör, den relativa lätthet att arbeta med dem under montering av produkterna, inget behov av regelbundet underhåll och vandal-bevis egenskaper gör dessa ljuskällor är konkurrenskraftiga med mer traditionell utsläpp, lysrör och glödlampor . En av de få och viktiga aspekter, genom vilken neon behåller sin position i ett segment belyser tecken, är fortfarande en hög kostnad för lysdioder.

Fördelar

Ekonomisk ...

En av fördelarna med lysdioder är deras livslängd. Dessa ljuskällor har en resurs på 100.000 timmar och det är 10-12 års kontinuerlig drift. Som jämförelse - den högst neon och lysrör är 10 tusen timmar.

Under samma period ljusmodul som använder fluorescerande lampor, måste de bytas 8-10 gånger och lampan måste åter "threading" av 30 till 40 gånger. Användningen av LED-moduler kan minska energikostnaderna upp till 87%!

Det är bekvämt ...

LED-modul - en multi-komponent struktur med opretentiös ledningar. I kedjan av, säg, femtio en eller två felande LED inte bara tar inte en reklam del ner, men påverkade inte den totala ljuseffekten. Giant livslängd för lysdioderna är nästan löser de problem som är förknippade med behovet av att ersätta dem. Dessutom kan de Ijusemitterande dioderna arbeta tillförlitligt vid ett brett intervall av driftstemperaturer.

Tillförlitlig ...

Det är en mycket speciell typ av säkerhet - en av som ibland beror på människors liv. Användningen av lysdioder i displayen information om enheten (trafikskyltar, trafikljus, skyltar etc.) leder till en betydande ökning av avståndet deras uppfattning om det mänskliga ögat. Det är ingen tillfällighet i många stora städer i utvecklade länder finns det inga regelbundna trafikljus, och LED-kretsar används i luft och hav navigationssystem.

En annan aspekt med vilket lysdioder är att föredra av vissa kunder är deras hållbarhet och vandal-bevis kvalitet. I motsats till de glasrör dessa ljuskällor är gjorda av plast. På grund av denna, är de inte lätt sätts ur funktion av mekanisk skada. Den karakteristiska spänning som krävs för en enda LED - 3-4 volt. Därför, i situationer då skyldig att följa med ökade säkerhetsåtgärder, eller så kan du inte använda hög spänning, LED är det bästa valet. Driftspänningen av LED-moduler, som tidigare nämnts är 10-12V. Självklart behöver de låga spänning kablarna inte att använda ett stort tvärsnitt med stark isolering. Det underlättar också anslutningen av lysdioder till elnätet. I gas-urladdningsrör, i motsats till lysdioder finns tröskel: en ljuskälla för att lysa upp i början av ansvarsfrihet måste lämna önskad spänning. LED börjar lysa när den är ansluten direkt till nätet, och lätt justera ljusstyrkan på att bygga upp, eller minska spänningen nästan omedelbart efter inkoppling. En viktig fördel med lysdioder är resistent mot låga temperaturer. Det är känt att den kalla inuti gasurladdningslampor källor fryser kvicksilver, och detta leder till en minskning i ljusstyrka. Vid låga temperaturer är också problem med att inkludera neon. Lysdioder har inte dessa nackdelar.

Vacker ...

Om LED-ljusteknik inte uppfunnits, skulle de ha etablerat designers. LED, till skillnad från glödlampor och neon, har praktiskt taget obegränsade möjligheter för "lek" med spektra av kedjan som kan ordnas så att ljus accenter bara fungerade på bilden. Den släta, nästan omärklig för ögat ljuset ändras från topp till topp när det gäller uttrycksfullhet, naturligtvis, sämre att måla, men lämnade långt efter andra ljuskällor. Sofistikerad tsvetodinamika kännetecknande för LED-moduler kan tillfredsställa de mest krävande designer. Intressant nog har spektra av spelet även ekologisk betydelse. Faktum är att känsligheten kurvor, säg, växter och mänskliga ögat är inte samma sak: spektra, som är bekväma att våra ögon, är ofta obekväma för växter, och vice versa. Zonal användning av olika LED "kedjor" i interiören, där både bor och växter, och mannen bort problemet.

Representativt ...

Svetodiodnve extremt kompakta moduler. Olika souvenirer, miniatyr och kompakta Skyltställ, dekorerade med LED företagets logotyp, ser anmärkningsvärt uttrycksfullt och ovanligt. Marknadsandelen för belysning produkter, LED ockuperat, är en bråkdel. I utvecklade länder, särskilt i stora städer och huvudstäder är det sakta men säkert ökar. En slags symbol för detta anbudsförfarande och revolutionen var oundviklig jätte 500-fots duk av lysdioder, som sträcker sig kontinuerligt över huvudgatan i Las Vegas.

Begränsningar

En hastig blick på användningen av lysdioder noterades en gång för deras höga kostnad - den största nackdelen jämfört med glödlampor och lysrör neon av olika slag. Om vi ​​talar om priset för själva produkten, är det LED-produkten verkligen "inte alla har råd." Fram till nu har kostnaden för LED-moduler - två gånger högre än den hos neonljus produkter med liknande ljushet. Men tillverkare runt om i världen fortsätter att bygga upp kapaciteten för tillverkning av lysdioder, och priserna för dessa ljuskällor har stadigt sjunker. Man beräknar att år 2007 priset på lysdioder (LED) kommer att sjunka med 10 gånger i förhållande till den befintliga. Praxis visar att den totala kostnaden för förvärv och drift av LED-produkter hamnar i 2 - 2,5 gånger lägre än kostnaden för konventionell belysning.

Dessutom kan bristen på användning av lysdioder i konstruktionen av tredimensionella bokstäverna i medelstora och stora storlekar betraktas som deras ringa storlek, eftersom du vill kombinera många enskilda lysdioder i gruppen. För att säkerställa en attraktiv ljus, omedelbart drar till sig uppmärksamhet, kräver ett stort antal lysdioder. I detta fall finns det ett behov av allmänna moduler: en eller två lysdioder som kan integreras i praktiskt taget alla reklam bild.

Var kan använda lysdioder?

* Alla typer av ljusskyltar (skyltar, skyltar, ljuslådor, etc.)
* Byte av neon
* Inredning
* Möbeldesign
* Arkitekt-och landskap belysning
* Monokrom bildskärmar med en resa sträng
* Trunk plakat
* Full-färgskärmar för stora videoskärmar
* Intern och extern belysning i bilar, lastbilar och bussar
* Vägmärken och trafikljus

Andra användningsområden inkluderar bakgrundsbelysning av flytande kristaller i mobiltelefoner, digitalkameror, liksom arkitektoniska och andra typer av belysning. Elektronisk utrustning sektorn omfattar användning av lysdioder som tänds för industri-och konsumentprodukter.

Framtiden för lysdioder?

Experter påpekar att under de närmaste åren till priset av lysdioderna kommer att falla till en nivå där de färdiga produkterna kommer att vara billigare än neon. I detta fall behovet av utbildning arbeta med neon, högspänd kablar för att ansluta tråd gas-urladdningsrör och åtgärder för att förhindra fel som leder till bränna ut ljuskällorna, inga.

Ännu mer lovande LED-moduler - exceptionell flexibilitet "designer" för designer och tillverkare av reklam, bl.a. olika typer av enkla geometriska former - linjer, ringar, stjärnor, rektanglar, ... Liksom de färgglada plast LEGO-moduler LED-moduler kan enkelt kombineras med varandra och inte mindre enkelt fästas på alla ytor. Om lysdioderna öppnar ny era belysning i allmänhet, LED-moduler - Visst en ny era av belysning. Belysning enhet som en fristående enhet upphör att vara en viktig del av det arkitektoniska och invändig belysning, LED-moduler göra ett drag "djupare" inbyggd, integrera ljus i olika objekt, kan du få en helt ny grad av frihet i utformningen av ljus miljö, gå till en fantastisk detaljrikedom, konsistens, styrbarhet .

Den kanske mest intressanta - är processen för invasionen av LED-teknik i en "traditionell" belysning. Det började med växter som inte kräver höga ljusnivåer: on-plikt och nödbelysning, natten innerbelysning, tecken och plaketter, "märkning" belysning. Mättade färger LED-moduler kan användas för färg lysdioder zonindelning och skapar färg accenter. Kombinationen av genomskinliga strukturer (fönster, väggpaneler, glas möbler) med en flexibel linjär LED-moduler kan du skapa glödande och ändra färger i formuläret. Användningen av ljuskällor subminiature låter dig skapa "alternativ" ljusa bilder för konventionell interiör. Med ökningen av ljus och LED-enheter billigare "expansion" inte bara lokal utan även på allmän belysning, som fortfarande upptar ledande ställning traditionella glödlampor och halogen (bostadsdelen) och fluorescerande (kontor).

De mest akuta problemen i tjänst i utomhusbelysning, så införandet av lysdioder i arkitektonisk belysning är mycket snabb. Attraktiv idé för arkitekter är att använda lysdioder "linjer" för att skapa en ljus gardin. Egenskaper hos LED moduler för driftsparametrar många gånger större än de befintliga alternativen, och kostnaden är ganska jämförbara med dem. Man behöver bara komma ihåg att de kalla lysdioder inte kan smälta snön ackumuleras på takfoten, så använd dem (i vårt område) i arkitektonisk belysning bör sättas till "lysa ner". Samma argument gäller för landskap belysning, så inbäddad i spåret eller torv LED "aplayty" vintern inte kommer att vara synlig. Det finns dock plus: Lysdioder, liksom fiber, kan användas för att belysa isskulpturer, fryst dammar under isen osv.